Feedup
- Voor elke les bestaat in de handleiding een lesfiche. Daarin wordt ook de leerlijn toegelicht en staat onder meer wat de leerlingen zullen leren.
- We expliciteren de leerdoelen ook aan de leerlingen. In het leerwerkboek voor de dubbele finaliteit gebeurt dit bij de start van de les via het kader ‘Wat zal je leren?’. In de boeken voor de doorstroomfinaliteit gebeurt die oriëntatie op basis van de lestitel. Op het einde van elke les moeten ze kritisch nadenken over wat ze nu geleerd hebben en waarom dat belangrijk is.
- Met behulp van strategiekaders leren leerlingen strategieën aan die kunnen worden ingezet om een taak/opdracht tot een goed einde te brengen.
- Heel wat opdrachten/oefeningen zijn in een context gekaderd waardoor de leerling weet wat het nut is van de oefening.
- De communicatieve opdracht is ook heel context- en doelgericht. De beoordelingscriteria worden vooraf besproken (fase voorbereiding).
Feedback
- Heel wat lessen bieden ruimte voor zelfreflectie: Hoe schat je jezelf in? Waar had je fouten?
- De digitale trajecten ((On)bekend?, Gekend?, de extra digitale oefeningen) bieden de mogelijkheid om onderdelen die minder vlot lopen bij te sturen.
- Feedback geven kan ook via activerende werkvormen zoals pupil - mentor, waarbij medeleerlingen feedback formuleren.
- Zelfevaluatie en peerevaluatie zijn geïntegreerd in de methode: verschillende opdrachten kunnen door de leerling, medeleerling én leerkracht worden geëvalueerd aan de hand van evaluatiecriteria.
- Ook in de communicatieve opdrachten vind je een criteriaoverzicht terug dat je kan inzetten voor jouw evaluatie, alsook voor zelfevaluatie of peerevaluatie. De criteria kunnen in overleg met je leerlingen worden uitgebreid of ingekort. Bij de verbetering zorgen de documenten voor een hogere mate van objectiviteit en leggen ze, meer dan de klassieke correctiemethode, niet alleen de nadruk op wat misgaat, maar tonen ze ook wat goed gaat. De communicatieve opdracht en het bijbehorende evaluatiedocument kunnen worden bewaard in een portfolio. Op basis daarvan besteden leerlingen in een volgende opdracht meer aandacht aan hun werkpunten.
Feedforward
- In de lesfiches (Handleiding) wordt altijd vermeld wat de leerlingen later nog zullen leren.
- De terugblikles geeft de leerlingen de mogelijkheid na te gaan waar ze al goed in zijn en wat nog beter kan. Na elke les blikt de leerling via een terugblikkader terug op de les en schat hij/zij zijn/haar eigen competentie in. In de studiewijzer van de terugblikles staan enkele vervolgstappen gesuggereerd die een leerling vervolgens kan doorlopen. De leerling neemt mee zijn eigen leerproces in handen.