9 maart 2022
EHBU: omgaan met visuele beperkingen
Secundair Onderwijs
EHBU: omgaan met visuele beperkingen
Heel wat leerlingen met een fysieke beperking kunnen de lessen in het reguliere onderwijs vlot meevolgen, mits ze de nodige ondersteuning krijgen. Dat geldt ook voor studenten met visuele problemen, zoals een leerling uit het zesde middelbaar op de STEM-school Richtpunt campus Zottegem. Dankzij een slimme oplossing kan hij perfect zien wat er op het schoolbord verschijnt.
Oplossingen voor iedereen
“Op onze school begeleiden we leerlingen om hun schoolcarrière succesvol af te ronden. Daarbij houden we rekening met alle noden, dus ook die van leerlingen met een beperking”, vertelt Brecht Soenen, coördinator van de leerlingenbegeleiding op Richtpunt campus Zottegem.”Zo hebben we bij ons op school een leerling met een visuele problematiek. Daardoor kan deze student de lessen niet op dezelfde manier als anderen volgen. Onze taak is dan om op zoek te gaan naar een oplossing op maat.”
Digitale tools
“Om de leerling te ondersteunen, werd het klaslokaal uitgerust met een bordcamera”, gaat Brecht verder. “Die camera filmt alles wat er op het schoolbord komt te staan. Dat krijgt de leerling vervolgens te zien via een scherm op zijn lessenaar. Hij kan de camera zelf bewegen, zodat hij ook andere zaken in de klas in beeld kan brengen. Moet hij teksten of voorwerpen bekijken, dan kan hij die onder zijn digitale loep leggen.” Om die oplossing uit te werken, kreeg Richtpunt campus Zottegem de hulp van BuSo Spermalie in Brugge: “We werken in zulke situaties wel vaker samen met een school voor buitengewoon onderwijs, die gespecialiseerd is in de materie.”
Primus van de klas
Duidelijke afspraken moeten eventuele problemen voorkomen: “Voor toetsen en examens werd er een vast lettertype en lettergrootte bepaald. De leerkrachten houden zich daar goed aan. Dankzij de tools, afspraken en alle verdere ondersteuning heeft de leerling de voorbije vijf schooljaren moeiteloos beëindigd. Sterker nog, hij is de primus van de klas!”
De afweging maken
“Als school moet je natuurlijk kijken wat kan en wat niet kan”, zegt Brecht. “Liften installeren of muren uitbreken, dat is minder evident. Het CLB heeft daar ook een zegje in: zodra ‘gewoon’ onderwijs niet meer mogelijk is, worden zij ingeschakeld. Het CLB schat de noden in en schrijft eventueel een gemotiveerd verslag. In dat geval heeft de leerling recht op ondersteuning in het reguliere onderwijs.” Het is belangrijk om als school op z’n minst de mogelijkheden te bekijken, vindt Brecht: “Met wat creatief denken en de expertise van anderen is de kans groot dat je een geschikte oplossing vindt.”