Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Veilig naar school gaan: hoe moet dat ook alweer?

6 september 2022

Veilig naar school gaan: hoe moet dat ook alweer?

resource-not-found

Veiligheid in het verkeer: je leerlingen staan er niet altijd bij stil. Zeker niet als ze zich verslapen hebben en in sneltempo op school moeten raken – wat menige puber al eens meemaakt. Met deze tips help je hen om veilig naar school te gaan! 

Zorgeloos naar school fietsen

Een groot deel van je leerlingen komt waarschijnlijk met de fiets naar school. Het kan dan heel verleidelijk zijn om de allersnelste baantjes te nemen, met hun favoriete playlist in de oren. Toch is dat niet altijd de slimste keuze als ze veilig naar school willen gaan. Leg je leerlingen uit waarom een langere fietsroute soms de betere optie is. Door drukke wegen en kruispunten te vermijden, is die route misschien zelfs een pak mooier! Maak hen daarnaast alert op gevaarlijke situaties (dode hoeken, kruispunten die niet conflictvrij zijn …). Ook laten ze hun oortjes of koptelefoon beter thuis: zo blijven ze geconcentreerd op de baan.

Te voet? Dit moeten ze weten

Als je leerlingen naar school wandelen, zijn gevaarlijke oversteekplaatsen niet altijd te vermijden. En hoewel ze vast al hebben horen waaien dat ze beter niet schuin oversteken of over het zebrapad hollen: die boodschap nog eens herhalen is altijd een goed idee. Evenals het oude (maar o zo belangrijke) liedje dat ze eerst naar links en dan naar rechts moeten kijken. Tip: maak eens met de hele klas een wandeling rond de school. Zo kan je je leerlingen duidelijk op de risico’s wijzen. En ook hier geldt: laat je oortjes (en je smartphone!) in je broekzak steken.

Veilig met de bus of tram naar school

Als jongeren wat verder wonen, is het openbaar vervoer een logisch vervoersmiddel. Hoewel ze zelf niet aan het stuur zitten in de bus of tram, zijn er ook hier enkele aandachtspunten. Vooral bij het uitstappen kijken ze best goed uit of er niet plots een (brom)fiets aankomt. Moeten ze aan de overkant van de straat zijn? Vertel hen dan dat ze altijd op zoek moeten naar een zebrapad en vooral niet achter de bus mogen oversteken: auto’s die van de andere kant komen, zien hen dan niet aankomen.

Ook steppen kan (on)veilig

Een step, rij je daarmee nu op het voetpad of op het fietspad? Benieuwd of je leerlingen het antwoord op die vraag weten, want dat kan gevolgen hebben voor hun veiligheid in het verkeer. Wie stapvoets stept, moet de regels voor voetgangers volgen. Dat betekent ook dat ze verplicht het zebrapad moeten gebruiken als er zich eentje binnen de twintig meter bevindt. Steppen je leerlingen sneller? Dan moeten ze op het fietspad of rechts op de baan rijden, net als fietsers. Als ze de baan oversteken, moeten ze ook rekening houden met oversteekplaatsen en verkeerslichten voor fietsers. Zorg ook dat ze altijd een helm dragen, opletten voor oneffenheden op de baan en een fluohesje aantrekken in het donker.

Belangrijk: binnenkort geldt er een verbod op elektrische steps voor jongeren onder de 16 jaar. Ministers zijn het erover eens dat kinderen niet met voertuigen mogen rijden die snelheden tot 25 kilometer per uur halen. Ook mag je met een e-step niet langer op het voetpad rijden.