29 december 2018
Scoodle Play: leuk voor de leerlingen, gebruiksvriendelijk voor de leerkracht
Uitgeverij Plantyn
Scoodle Play
DIGITALE SCHOOL
Scoodle Play is een digitale schoolomgeving voor het lager onderwijs. Wat leuk is: het platform, de graphics en het verhaal zien er ook echt uit als een school. Als leerling loop je door een schoolgebouw met gangen waarin kastjes staan met taken.
Lien van Looy: “De leerlingen loggen in met een persoonlijke code en maken oefeningen en taken waarmee ze munten verdienen. In Scoodle Play creëerden we oefeningen op drie beheersingsniveaus: instapoefeningen, oefeningen over de eigenlijke leerstof en uitbreidingsoefeningen. Zo kan je als leerkracht differentiëren. De oefeningen in Scoodle Play volgen de structuur van onze taalmethode Taalkanjers en onze wiskundemethode Wiskanjers. Maar ook zonder die methodes kunnen leerlingen met Scoodle Play aan de slag.”
GEEN SPEL
“Scoodle Play is een aanvulling op de bestaande lesmaterialen die we aanbieden bij uitgeverij Plantyn. Voor we Scoodle Play lanceerden, hebben we uitgebreid onderzocht wat leerlingen uit het lager onderwijs aanspreekt en hoe we hen kunnen motiveren om op zo’n digitaal leerplatform te werken. Daaruit bleek dat leerlingen heel goed beseffen dat Scoodle Play een oefenplatform is, gelinkt aan de lessen en leerinhouden uit de klas. Het had dus geen zin om een digitaal leerplatform te verpakken als spel, want daar kijken de leerlingen snel door.”
Logt een leerling in op Scoodle Play, dan komt zijn of haar avatar terecht in de gang van een digitale school. In die gang staan alle digitale leerlingenkastjes van de klas.
“Elke leerling heeft een persoonlijk kastje in Scoodle Play. Enkel zijn of haar avatar kan erin. Wat zit er in dat kastje? Een aantal persoonlijke spullen en oefeningen. Die persoonlijke spullen zijn de kleren van de avatar en de badges die een leerling verdient door oefeningen te maken. In Scoodle Play zijn er drie verschillende soorten oefeningen: taken die de leerkracht zelf klaarzette, oefeningen gelinkt aan de methodes en methode-onafhankelijke oefeningen.”
LEERLINGEN LEREN EN WORDEN BELOOND
“Dankzij Scoodle Play oefenen de leerlingen leerinhoud op een andere manier in,” gaat Lien verder. “Maar wat wij belangrijk vinden is dat leerlingen ook relationele en socio-emotionele vaardigheden inoefenen.
Daarom leeft onze avatar. Vijf hartjes linksboven het scherm geven zijn gezondheid weer. Zijn die allemaal rood? Dan is je avatar kerngezond. Komt een leerling te weinig op Scoodle Play? Dan wordt de avatar ziek. Hij verliest dan leven en de hartjes worden wit. Sterven kan hij niet, maar als alle hartjes wit zijn, start een leerling helemaal van nul. Dat wil zeggen dat hij of zij alle verzamelde munten verliest. Een leerling kan vermijden dat zijn avatar ziek wordt door regelmatig te oefenen. Maar – en dat vind ik zelf heel sterk aan Scoodle Play – ze moeten hun avatar ook eten geven. En dat eten kopen ze met hun muntjes. Leerlingen zullen daarom altijd de afweging moeten maken of ze met hun virtuele munten voedsel of iets anders kopen. Zo leren ze zorgen voor iemand.”
Voor elke voltooide oefening verdienen leerlingen vijf munten. Elk juist antwoord levert hen nog een extra munt op. Naast de munten verdienen leerlingen ook scoodles. Die verzamelen ze niet voor zichzelf, maar voor de hele klas. Voor elke afgeronde oefening krijgen ze één scoodle. Al die scoodles samen leveren de klas een beloning op.
“Op voorhand bepalen leerkracht en leerlingen samen een beloning”, zegt Lien. “Als de leerlingen bijvoorbeeld samen honderd oefeningen maakten, krijgen ze een vooraf afgesproken prijs: tien minuten extra speeltijd, een film tijdens de les, een danswedstrijd of een traktatie van de leerkracht. Om de leerkrachten wat op weg te helpen, krijgen ze van ons een beloningsposter. Daarop staan heel wat tips en ideetjes, maar leerkrachten verzinnen ook zelf toffe prijzen. Samen naar zo’n beloning werken, versterkt de klassfeer en leert leerlingen ook denken aan het groepsbelang in plaats van alleen met zichzelf bezig te zijn. Die aandacht voor anderen stimuleren we ook op een andere manier. Leerlingen kunnen vijf toffe emoji’s naar mekaar sturen. Zo stimuleren we positief digitaal communiceren en willen we pestgedrag uitsluiten.”
SCOODLE EN SCOODLE PLAY
Scoodle Play is een oefenplatform voor leerlingen, maar de cockpit van waaruit de leerkracht alles bestuurt, is Scoodle. Op Scoodle staat alles wat die leerkracht nodig heeft: een bordboek, de klasagenda, resultaten. Ook Scoodle Play werd eraan gekoppeld. Zo kan de juf of meester vanuit Scoodle bekijken welke leerlingen al geoefend hebben en hoeveel tijd ze nodig hadden voor een oefening. Vanuit Scoodle kunnen ze ook taken klaarzetten in Scoodle Play, voor een hele klas of een individuele leerling.
SNEL VAN START MET SCOODLE PLAY
“Heel wat leerkrachten zijn geïnteresseerd in Scoodle Play, maar hebben soms schrik om ermee te starten,” vertelt Lien. “Nochtans is het heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een Scoodle-account. Daarmee maak je als leerkracht klassen aan en selecteer je de vakken die je geeft aan specifieke groepen en welke lerarenkits je daarvoor gebruikt. Dat is belangrijk voor de koppeling met Scoodle Play. Met die informatie maakt Scoodle dan voor elke leerling een unieke inlogcode aan voor Scoodle Play. Die kan je gemakkelijk afdrukken op etiketten die je dan bijvoorbeeld vooraan in de leerlingenagenda’s kan plakken. Met hun login-gegevens surfen de leerlingen naar www.scoodleplay.be en kunnen ze beginnen oefenen.”
Ben je nieuwsgierig naar Scoodle Play en de mogelijkheden voor jouw leerlingen?
Op www.scoodleplay.be lees je uitgebreid hoe Scoodle Play werkt.