26 mei 2022
De Wiskanjers - IJsbergversie: wat vindt auteur An daarvan?
Basisonderwijs
De Wiskanjers - IJsbergversie: wat vindt auteur An daarvan?
Een tijdje geleden werkte An Craenhals, leerkracht in het basisonderwijs, als auteur mee aan de De Wiskanjers - IJsbergversie. Waarom zouden leerkrachten volgens haar moeten kiezen voor deze methode? Om welgeteld 3 redenen, zo blijkt!
1. Goede opbouw van de lessen
De Wiskanjers – IJsbergversie zit structureel heel goed in elkaar, vindt An: “De lessen zijn stapsgewijs opgebouwd. Eerst is het aan de leerkracht om uitleg te geven, daarna doen de kinderen mee met de leerkracht en gaan ze samen in duo aan de slag. Pas daarna is het tijd om echt individueel oefeningen te maken. Daarbij gaat er veel aandacht naar handelend rekenen. Door zelf te handelen en de theorie te ondervinden krijgen de leerlingen veel meer inzicht in de leerstof.”
2. Differentiatie voor 3 groepen
Niet alle leerlingen hebben hetzelfde tempo. De Wiskanjers – IJsbergversie is daar, net als alle Kanjermethodes van Plantyn, goed op voorzien: “Er zijn heel veel mogelijkheden voor differentiatie volgens het EDI-model”, vertelt An. “We voorzien steeds oefeningen op drie niveaus. Met de kernoefeningen werken de leerlingen aan de kerndoelen van die les. Daarnaast zijn er aanloopoefeningen voor leerlingen die iets meer begeleiding en instructie nodig hebben en uitdagingsoefeningen voor leerlingen die de leerstof net snel onder de knie hebben. Het is belangrijk dat iedereen op zijn of haar niveau gemotiveerd blijft.”
3. Kant-en-klaar materiaal
Tot slot is An erg trots op al het materiaal in het pakket: “Dat is heel uitgebreid én kant-en-klaar. Er zijn spelletjes, er zit een uitgewerkt hoekenwerk in elk blok, denkpuzzels, rekenraadsels, … Echt voor elk wat wils. De leerkracht hoeft het er maar uit te nemen en gebruiken. Die variatie aan materiaal is heel bevorderlijk voor het leerplezier van de kinderen.”
Benieuwd of De Wiskanjers – IJsbergversie past bij jou en je leerlingen? Ontdek er alles over via de Online Plantyn Beleefsessies en bekijk gratis inkijkmateriaal van de eerste en tweede graad.