30 november 2022
Auteur aan het woord: Kim Van Bocxlaer
In je eentje je eigen cursus schrijven, da’s makkelijker gezegd dan gedaan. Kim Van Bocxlaer, leerkracht in de richting Zorg en Welzijn, merkte al snel dat haar schrijfsels wel wat meer structuur konden gebruiken. En die structuur vond ze bij Plantyn, waar ze als (kern)auteur van LEF! haar schrijftalenten verder kon ontplooien.
Stap voor stap
“Vroeger stak ik uren tijd in het schrijven van mijn eigen cursus, omdat er gewoon nog geen lesmateriaal bestond”, vertelt Kim. “Maar ik schreef veel te vertellend, en bovendien miste mijn cursus de structuur die leerlingen nodig hebben om de leerstof goed te verwerken. Door mee te werken aan de leeroplossingen van Plantyn, eerst als auteur en later als kernauteur, heb ik geleerd hoe je een goede cursus stap voor stap aanpakt.” En dat betekent: eerst een concept bedenken, daar een curriculum van maken, een raamwerk uitwerken, de inhoudsopgave opstellen en dan pas aan het schrijven slaan. “Vergaderen en brainstormen zijn dan ook part of the job: beide zijn essentieel om tot kwalitatief materiaal te komen”, vindt Kim.
Van casus naar check-out
Kim legt uit hoe het leerwerkboek van LEF! is opgebouwd: “Elk hoofdstuk start met een casus. Leerlingen gaan op zoek naar de wensen en behoeften van de persoon rond wie de casus is opgebouwd. Daarna gaan ze aan de slag in verschillende domeinen, zoals het domein pedagogisch handelen. Bij elk domein hoort een probleemstelling met een stukje theorie, die ze vervolgens inoefenen. Afronden doen we met een check-out: een geïntegreerde oefening over alle domeinen heen. Zo leren ze dat alles eigenlijk aan elkaar vasthangt.”
Kwaliteitsbewust handelen
In LEF! gaat er veel aandacht uit naar kwaliteitsbewust handelen. Zoveel zelfs, dat er een apart naslagwerk aan gewijd werd: “Het is voor leerlingen belangrijk om hun eigen handelen te kunnen verbeteren, en dat in elk domein. Zo leren ze dat samenwerken niet alleen belangrijk is in het pedagogisch handelen, maar bijvoorbeeld ook bij maaltijdzorg, linnenzorg en strijken. Hetzelfde geldt voor reflecteren en methodisch handelen. We zorgden dan ook dat er in de hele methode ruim voldoende aandacht is voor elk aspect van kwaliteitsbewust handelen.”
Waarom Kim zo overtuigd is van LEF! als leeroplossing voor leerlingen in de richting Zorg en Welzijn? Dat vertelt ze in deze video!