21 juni 2021
6 manieren om het einde van het schooljaar te vieren
6 manieren om het einde van het schooljaar te vieren
Van de grootsten op de speelplaats, horen ze plots bij de kleinsten. De overgang van het zesde leerjaar naar het middelbaar, dat is een feestelijk en speciaal moment. En wij zorgen ervoor dat zelfs het coronavirus hier geen domper op die feestvreugde zal zijn. Ah ja? Ja! Want we geven je 6 manieren om het einde van het schooljaar toch plezant te maken én positief af te sluiten.
1. Plechtige ceremonie
Je zesdejaars uitzwaaien, dat kan op een plezante en plechtige manier. Rol de rode loper uit in de turnzaal of in de refter. Aan de inkom staat er naast de handgel ook een doos met – misschien zelf geknutselde – afstudeerhoedjes. De leerlingen kunnen dan per klas of per bubbel binnenkomen, en de ceremonie kan beginnen. De namen worden plechtig afgeroepen, en de directeur, juf of meester deelt de diploma’s uit. Je kan natuurlijk ook een fotograaf vragen of zelf je fototoestel meenemen om het moment te vereeuwigen. Het nóg feestelijker maken? Plaats een photobooth met grappige attributen, zo krijgen de leerlingen direct een mooie herinnering.
2. Feest in de klas
Op school is elke klas normaal gezien een bubbel. Daarom kan je je leerlingen ook klas per klas hun afstudeermoment laten vieren. En dat met alles erop en eraan: slingers, ballonnen, muziek, mooie kleren, drankjes, chips, … Een echt feestelijk moment! Deel zelf de diploma’s uit aan je leerlingen, of laat de directeur elke klas bezoeken voor een kort maar plechtig momentje. Weet je wat nog leuk is? Voorzie een aftelmoment om de laatste dag – en hun laatste keer – op de ‘kleine’ school af te sluiten. Drie! Twee! Eén! PROFICIAT! En veel succes op de nieuwe, grote school.
3. Drive in diploma
Eerlijk is eerlijk, deze feestelijke manier om het zesde leerjaar af te sluiten zagen we vorig jaar al eens bij enkele scholen. Maar het is zo origineel dat we het willen delen: de drive in proclamatie. Plan het feestelijke moment op een plek waar een auto of fiets kan passeren. Dat kan bijvoorbeeld op de speelplaats, en wie weet zelfs onder een tentje om het nog specialer te maken. Hang er spandoeken op met toffe tekstjes en gelukwensen. Zie je het graag nog groter? Nodig dan iedereen tegelijk uit zoals bij de vroegere drive-inbioscoop. Projecteer alles op een groot scherm en laat iedereen meeluisteren op de autoradio. Aan het einde geen applaus, maar een luid toetermomentje!
4. Diploma thuis geleverd
Zet elke leerling extra in de bloemetjes, en breng zijn of haar diploma aan huis. Versier een (bak)fiets of auto en stop aan elke voordeur. Even aanbellen en wanneer ze opendoen … plezante muziek door de boxen, confetti, applaus of een partypopper! Bespeel je een instrument? Dan is het nu het moment om te tonen wat je kan, maak het zo feestelijk mogelijk. Want het is misschien de laatste keer dat je je zesdejaars ziet.
5. Speelplaats show
Als de speelplaats groot genoeg is, en het weer het toelaat, dan kan je ook nog kiezen voor de feestelijke buitenoptie. Voorzie tafeltjes waar ouders apart aan kunnen staan met een glaasje, en laat de leerlingen per klas op stoelen zitten. Of teken cirkels op de grond waarin elke bubbel kan zitten. Zorg ervoor dat alle neuzen in de richting van een podium staan. Want hierop kunnen de directeur en het lerarenteam helemaal uit de bol gaan: toffe speeches, anekdotes, korte acts én natuurlijk de diploma-uitreiking. Maak het zo feestelijk mogelijk: een rode loper, kinderschuimwijn, muziek, … het kan allemaal.
6. Online proclamatie
En als laatste: stel dat het allemaal weer wat moeilijk is met de coronamaatregelen, en het te omslachtig is om leerlingen – en hun ouder(s) – naar school te laten komen, dan is er natuurlijk ook nog de online-oplossing. En dat hoeft niet minder feestelijk te zijn. Je hebt waarschijnlijk al manieren genoeg gevonden om online lesgeven plezant te maken? Dan is een online proclamatie organiseren een fluitje van een cent voor je. Maar om je nog wat extra tips te geven, kan je het moment ook opvrolijken met een leuke online quiz. Of maak het interactief door leerlingen een kort tekstje of gedichtje te laten voorbereiden. Of een liedje. Of een fotovoorstelling. Je ziet het, er is veel mogelijk online.