Wat is SlimStampen en hoe gebruik ik het?

De drilmodule SlimStampen is beschikbaar voor WACO chemie, WACO natuurwetenschappen, Impact NU, Coup de Cœur en Contact. Een gedetailleerd overzicht vind je hier. Je vindt de drilmodule onder elk hoofdstuk, dossier of unit aan de rechterzijde van het scherm. 

wat is slim stampen 1.png

 

Hoe werkt de drilmodule?

De drilmodule bestaat uit drie verschillende leerstrategieën:

  1. SlimStampen
  2. Drilling (met en zonder receptief) leren
  3. Flashcards

Hieronder gaan we dieper in op elke leerstrategie.

SLIMSTAMPEN

SlimStampen is een module om leerstof te 'drillen'. De leerstof is ingedeeld in 3 verschillende categorieën: 

- nieuw (geen punten)

- aan het oefenen (geen punten)

- onder de knie (met punten)

In de categorie 'onder de knie' verschijnt elk woord minstens 3 keer, waarvan het 2 keer (van de laatste 3 pogingen) juist moet hebben. Daarna heeft de leerling het onder de knie. Vragen blijven terugkomen tot de leerling deze helemaal onder de knie heeft. Ook antwoordsnelheid telt daarbij mee. SlimpStampen onthoudt automatisch de score van de leerling. 

SlimStampen 1.png

Voordat de leerling begint te oefenen, kan hij instellen hoelang hij wilt oefenen. De oefentijd staat standaard ingesteld op 10 minuten, maar kan door middel van de schuifbalk of de knoppen aangepast worden naar minder of meer oefentijd. De minimale oefentijd bedraagt 1 minuut. De maximale oefentijd bedraagt 20 minuten. 

Na het instellen van de oefentijd kan de leerling de oefenreeks starten door op 'Start!' te drukken.

SlimStampen 2.PNG

Bovenaan het oefenscherm kan de leerling zien in welke van de 3 categorieën (nieuw, aan het oefenen, onder de knie) hij werkt. Hij kan ook zijn voortgang zien. Rechts bovenaan het scherm staat de oefentijd. De audio speelt automatisch af.

Wanneer een leerling het juiste antwoord selecteert, gaat hij automatisch naar de volgende oefening. 

Wanneer een leerling het foute antwoord selecteert, toont het systeem automatisch het juiste antwoord en moet hij manueel naar de volgende oefening navigeren. Op die manier heeft de leerling de tijd om het juiste antwoord te lezen. 

In de oefenronde heeft de leerling de kans om een woord in te oefenen zonder er punten voor te krijgen of te verliezen. 

SlimStampen 3.PNG  SlimStampen 4.PNG

De leerling oefent tot hij een score van 80% behaalt. Van zodra dat zo is, zal het systeem hem dat vertellen. Op dat moment heeft de leerling de keuze om verder te oefenen of te stoppen. 

Ook wanneer de leerling een score van 100% behaalt, vertelt het systeem hem dat. Wanneer op dat moment de vooraf ingestelde oefentijd nog niet voorbij is, kan de leerling verder oefenen of stoppen. 

Wanneer de oefentijd op is zonder dat de leerling 80% of 100% behaalde, geeft het systeem feedback na het beantwoorden van de laatste vraag.

 

RECEPTIEF LEREN

Een leerling krijgt een vraag en moet, indien het de eerste keer is dat hij deze vraag krijgt, het antwoord overtypen. 

mceclip2.png

Alle volgende keren moet de leerling zelf het juiste antwoord typen.

mceclip3.png

Een leerling moet 2x een correct antwoord geven om punten te krijgen. Aan de hand van de ingekleurde sterretjes in de rechterbovenhoek, kan de leerling zien hoeveel pogingen hij had en hoeveel correcte antwoorden hij reeds gaf. Wanneer hij een fout antwoord gaf, ziet hij een doorstreepte ster. 

De leerling ziet zijn voortgang in de balk bovenaan het oefenscherm. 

De audio speelt automatisch af. 

SlimStampen 5.PNG

 

 

mceclip5.png

Deze drilvorm bestaat ook zonder dat de leerling de antwoorden moet overtypen en waarin hij dus zelf het antwoord moet geven. 

 

FLASHCARDS

Een leerling kan zelf kiezen welke zijde (voor of achter) van de flashcard hij eerst ziet. Deze keuze is er enkel voor flashcards waar de leerling niet zelf een antwoord moet typen of aanduiden. Logisch, want anders zou hij eerst het antwoord zien en dan pas de opgave. De leerling doorloopt de flashcards manueel door op de knoppen te drukken. 

 

Waar vind je de resultaten als leerkracht?

De resultaten van 'Slim stampen' vind je onder elk hoofdstuk, dossier of unit bij het tabblad 'Resultaten'. 

RES SS_2.png

Daar kan je per leerling zien welke score al behaald werd.

RES SS.png

Heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Neem dan via dit formulier contact met ons op en we helpen jou zo snel mogelijk verder.

Nood aan een volledig overzicht? Schrijf je in voor de online cursus Aan de slag met Scoodle op Plantyn Academy om alles te weten te komen over de functionaliteiten van het nieuwe platform.