Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Studiekeuzestress? StudyChat maakt het jongeren makkelijker

26 april 2022

Studiekeuzestress? StudyChat maakt het jongeren makkelijker

resource-not-found

Secundair Onderwijs

Studiekeuzestress? StudyChat maakt het jongeren makkelijker

Kiezen wat je gaat studeren na het middelbaar: voor sommigen lijkt die opgave bijna moeilijker dan hun GIP of eindexamen. Niet zo gek, als je kijkt naar het overweldigende aanbod en de complexe structuur van het hoger onderwijs. StudyChat, een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, helpt jongeren om licht te zien aan het einde van de tunnel. En wel zo!

Beginnen bij het begin

Elke school wil z’n leerlingen zo goed mogelijk begeleiden in het maken van de juiste studiekeuze. Alleen komt daar meer bij kijken dan simpelweg vertellen wat je allemaal kan studeren. Sabine Dillen, projectcoördinator van StudyChat: “Vroeger lag de focus vooral op het aanbod: wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe zien de studieprogramma’s eruit? Maar dat is maar één aspect van het hele keuzeproces. Sterker nog, het is zo goed als het eindpunt. Met StudyChat zetten we flink wat stappen terug: we vertrekken niet vanuit het aanbod, maar wel vanuit de vragen die jongeren zich stellen. En dat zijn er véél. Van ‘Wie ben ik en wat wil ik?’ tot ‘Hoe zie ik door de bomen het bos?’ en ‘Moet ik een keuze maken met mijn hoofd of met mijn hart?’”.

Workshop en werkboek

Concreet biedt StudyChat jongeren, ouders en scholen alles wat ze nodig hebben om een weldoordachte keuze te maken. Sabine: “Scholen kunnen bij ons een workshop en/of infosessie boeken voor leerlingen in het vijfde, zesde of zevende middelbaar. Tijdens zo’n sessie, die fysiek of digitaal kan doorgaan, gaan we samen met hen aan de slag en zetten we de belangrijkste zaken die ze moeten weten op een rijtje. Uniek is dat we dat dus echt vanuit hun perspectief doen, volgens de vragen waar jongeren zelf mee zitten. Alle leerlingen krijgen ook een werkboek mee, dat ze zelfstandig kunnen doorlopen. Het werkboek is opgedeeld in 5 fases: bewustwording, exploreren, informeren, beslissen en klaarstomen. Stapsgewijs leren ze meer over zichzelf en over de studie die het best bij hen past."

Eén allesomvattend pakket

Het grote voordeel aan StudyChat is dat het project jongeren aanmoedigt om zélf op onderzoek te gaan: “We overladen jongeren niet gewoon met informatie, maar reiken ze ook tools aan om zelf actie te ondernemen. Oefeningen om hun eigenschappen en talenten te ontdekken, een checklist om mee te nemen naar infomomenten en beurzen, een to-dolijst die ze kunnen afvinken, …” Ook wordt er geen enkele stap vergeten: “Het proces stopt niet eens je je keuze gemaakt hebt. Integendeel! Daarom zetten we jongeren in de laatste fase op weg om goed voorbereid te starten in het hoger onderwijs. Denk: bijkomende toelatingsvoorwaarden checken, eventueel een studietoelage aanvragen, zich op tijd inschrijven …” Zo kunnen ze met een gerust hart beginnen aan de mooiste tijd van hun leven.

Deelnemen aan StudyChat is volledig gratis. Wel is dit enkel mogelijk voor scholen in de provincie Antwerpen en het Waasland. Interesse? Neem dan contact op via [email protected].