28 april 2023
Nieuw in de leeroplossingen van Plantyn: 3D-beelden via augmented reality
Een 3D-beeld van een hart of cel? Binnenkort vind je ‘t niet meer vooraan in de klas, maar wel in de broekzak van je leerlingen. Want dankzij de AR-app van onze partner Ludenso kunnen ze voor de vakken wetenschappen, zorg en welzijn, geschiedenis en aardrijkskunde zelf 3D-beelden oproepen via hun smartphone. Handig in de les én bij het studeren!
Meer blended dan ooit
Via Scoodle, de digitale leeromgeving van Plantyn, kunnen leerlingen al geruime tijd links, filmpjes en audiobestanden raadplegen als aanvulling op hun papieren uitgave. Maar dankzij de samenwerking met Ludenso gaan we nu nog een stapje verder in dat blended verhaal van papier en digitaal.
Zo kunnen leerlingen bij de nieuwste leeroplossingen van Plantyn voor het vijfde middelbaar nu ook 3D-beelden oproepen via augmented reality. En dat allemaal met hun smartphone, vertelt Els Van Vaerenbergh, uitgever wetenschappen bij Plantyn: “We werken samen met Ludenso, een Noorse start-up die een AR-app ontwikkelde waarmee leerlingen in hun leerboek de volledige pagina kunnen scannen. Vervolgens zien ze op hun smartphone een 3D-beeld verschijnen dat ze vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Het is een bijzonder project waar we heel enthousiast over zijn. De eerste reacties bij leerlingen en leerkrachten zijn alvast positief!”
Beter inzicht in de leerstof
De AR-app van Ludenso laat toe om abstracte beelden en modellen tastbaar te visualiseren, legt Els uit: “Het is een fijne tool om in de klas op een activerende manier rond de leerstof te werken. Leerlingen krijgen een beter inzicht, omdat ze zelf aan de slag kunnen met de beelden. Roteren, inzoomen op details … Het is allemaal mogelijk. Ook kunnen ze hun kennis testen: ze kunnen labels die onderdelen benoemen laten verschijnen en verdwijnen. Dat is erg handig bij het studeren. Verder bevatten de beelden animaties die bijvoorbeeld tonen hoe het hart pompt of welke weg het bloed volgt. Al die dingen samen wakkeren het enthousiasme en de interesse bij de leerlingen aan.”
Nu beschikbaar
De 3D-beelden zijn momenteel geïntegreerd in de leerboeken en/of naslagwerken van: