25 november 2020
Klas in quarantaine? Jij bent voorbereid!
Het zijn onzekere weken. De tweede en derde graad slaan alweer deeltijds thuis de boeken open en ook in de eerste graad kan er door een besmetting in de klas of school elk moment overgeschakeld worden op afstandsonderwijs. Wij geven je een aantal tips om je voor te bereiden op zo’n plotse quarantaine.
#1 Benut Scoodle
Scoodle is een godsgeschenk voor lesgeven vanop afstand. Je kan opdrachten en lesmateriaal klaarzetten en je digitale bordboek delen. Plaats niet alles tegelijkertijd online, maar zet de leerstof er pas op wanneer de leerlingen ze effectief nodig heeft. Geef ook steeds duidelijke instructies en deadlines. Met oefeningen op niveau kun je differentiëren en remediëren. Je lessen wat dynamischer maken? Dat kan met zelf opgenomen filmpjes en audiobestanden.
#2 Doe dingen in groep
Afstandsonderwijs staat niet gelijk aan ieder voor zich. Voorzie dus voldoende groepswerk en klasmomenten en hou je klas in verbinding met bijvoorbeeld een webcamlunch, lockdownquiz of digitale speelplaatsbabbel. Psst, komt er plots een zotte broer, schattige zus of grappig huisdier van een van je leerlingen in beeld? Da’s oké, er mag weleens gelachen worden! Check regelmatig bij collega’s hoe zij de klassfeer hoog houden vanop afstand voor nieuwe inspiratie.
#3 Breng jezelf goed in beeld
Wanneer ‘voor de klas staan’ plots ‘voor de webcam zitten’ wordt, zijn er een aantal zaken die kunnen helpen om er een geslaagde les van te maken. Kies om te beginnen een rustige ruimte in huis en controleer op voorhand of je camera en microfoon werken. Kijk recht in de webcam om oogcontact te simuleren en de aandacht vast te houden. Presenteer je een PowerPoint of wil je de leerlingen iets tonen? Deel dan je scherm met de klas.
#4 Maak tijd voor cultuur
Nu concerten, exposities en voorstellingen niet meer doorgaan, staat de culturele intake van jouw leerlingen waarschijnlijk op een laag pitje. Daag hen uit om zelf een muziekinstrument te bespelen, een kunstwerk te boetseren of een portret te maken van hun knuffelcontact. Het laatste lesuur voor het weekend kan iedereen dan zijn of haar meesterwerken delen met de klas. Vieruurtje? Zeg maar cultuurtje!
Verliezen je leerlingen hun aandacht? Met deze 5 tips houd je ze geëngageerd.