23 juni 2022
Auteur aan het woord: Karolien Drossaert
Bloed, zweet en tranen heeft het haar gekost, maar wat is Karolien Drossaert tevreden met haar werk als auteur voor Plantyn. Samen met andere leerkrachten schreef ze mee aan WACO Fysica, onze nieuwste methode voor fysica in het derde en vierde middelbaar. Hoe kijkt ze daarop terug?
Het saaiste vak?
“Ik ben intussen 5 jaar aan de slag als leerkracht fysica, maar ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen in mijn job. En die vond ik bij Plantyn, toen ze zochten naar auteurs voor de WACO-methode. Ik heb me meteen ingeschreven!” vertelt Karolien. Maandenlang schreef ze met de hulp van 3 andere leerkrachten aan een methode die de vloek van ‘het droogste vak op school’ moest doorbreken: “Veel leerlingen denken: dat wordt het saaiste vak van het jaar. Ik ben blij dat dat dankzij WACO nu niet meer het geval is.”
Fysica is overal
Hoe zijn Karolien en haar mede-auteurs er precies in geslaagd om leerlingen warm te maken voor dat ‘saaie’ vak? “We hebben hard ons best gedaan om de leefwereld van leerlingen te betrekken bij ons verhaal. Ik denk bijvoorbeeld aan iets simpels als oefeningen over skaten of skiën. Maar het gaat verder dan dat alleen. Vaak vragen leerlingen zich af: waarom leren we dit nu eigenlijk? Daarom hebben we ook de actualiteit erbij gehaald. Zaken die op dit moment spelen in de wereld en wat nu juist het verband is met fysica. Dat maakt de leerstof niet alleen concreter, leerlingen beseffen ook dat alles rond hen wel iets met fysica te maken heeft. Het voedt hun enthousiasme.”
Kennisclips en online oefeningen
Remediëren en differentiëren staan centraal in alle Plantyn-methodes, dus ook bij WACO. Zo zijn er korte kennisclips, die afwezige leerlingen toelaten om de leerstof achteraf in te halen. Maar ook voor leerlingen die niet goed mee waren in de les, is het handig dat ze de theorie nog eens rustig kunnen bekijken. Daarnaast werken de auteurs ook nog aan een online gedeelte dat bij de methode hoort: “Online kunnen leerlingen oefeningen maken die aangepast zijn aan hun niveau. Zo kunnen ze op hun eigen tempo het nodige niveau behalen.”
Betere leerkracht
Auteur zijn bij Plantyn, daar steek je ook zélf wat van op: “Ik heb door dit traject zoveel bijgeleerd”, vertelt Karolien. “Als leerkracht kom je namelijk al snel in een patroon terecht: je eigen manier om les te geven. Op een bepaald moment wijk je daar niet meer van af, maar door samen te werken met andere leerkrachten heb ik heel wat andere insteken ontdekt om mijn lessen vorm te geven. Ik geloof echt dat ik een betere leerkracht ben geworden. En natuurlijk helpt het ook dat ik nu WACO als leidraad kan gebruiken!”
Benieuwd hoe Karolien te werk is gegaan? En hoe ze WACO zelf gebruikt in de klas? Ontdek het antwoord in de video!