Home   Lager onderwijs     LeesRadar

LeesRadar

Ontdek LeesRadar: een adaptieve tool om de begrijpend-leesontwikkeling in de lagere school in kaart te brengen en te verbeteren. Voorheen bekend als 'Sleutel 6', het onderzoeksproject met het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven).

Vraag de demo aan
resource-not-found
resource-not-found

De radars

Tekstbegrip is de kern van begrijpend lezen, maar er zijn meer factoren die bepalen of een leerling al dan niet een tekst begrijpt.


LeesRadar kijkt naar alle ‘radars’ die samen het complexe geheel van begrijpend-leesontwikkeling vormen. Van leestechniek en leesstrategieën tot voorkennis en motivatie - LeesRadar brengt alles in beeld.


Met LeesRadar weet je voor elke leerling waar je staat en welke stap je daarna moet nemen.

Jouw partner in begrijpend-leesonderwijs

Wat maakt LeesRadar zo bijzonder?

LeesRadar is een slimme, adaptieve tool die helpt om de verschillende aspecten van begrijpend lezen in kaart te brengen. De tool geeft jou alle middelen en inzichten die je nodig hebt om je leerlingen op maat te ondersteunen.

Vraag de demo aan

Toetsen

Begin met gestandaardiseerde toetsen die een helder overzicht geven van het tekstbegrip van je leerlingen. Deze toetsen zijn je startpunt, maar zeker niet je eindbestemming. Je krijgt ook andere tools om een breder beeld te krijgen over de begrijpend-leesontwikkeling van je leerlingen, maar je kiest zelf hoe jij de tool inzet.

Analyse

LeesRadar analyseert en onthult de sterke punten en uitdagingen van elke leerling, en laat je zien waar en hoe er groei plaatsvindt. Je krijgt een overzicht van prestaties, zowel op individueel als klasniveau, en ontdekt waar leerlingen staan in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.

Feedback en tips

Op basis van de analyse geeft LeesRadar je gerichte, praktische tips en acties die je onmiddellijk kunt inzetten in je lespraktijk. Zo stem je jouw begrijpend-leesdidactiek af op wat jouw leerlingen écht nodig hebben.

Meer inzicht voor een gerichte aanpak

Met LeesRadar krijg je als leerkracht of beleidsmaker niet alleen een helder beeld van de leesnoden van je leerlingen, maar ook van de bredere behoeften van je school.

De tool biedt je de flexibiliteit om hem precies in te zetten waar en wanneer jouw klas of school het nodig heeft. Zo vertaal je de verkregen inzichten moeiteloos naar gerichte acties, volledig afgestemd op jouw situatie — perfect om de leesontwikkeling van elke leerling te versterken.

Aan de slag met LeesRadar

Ontdek in de video hoe je de toetsen en andere tools van LeesRadar efficiënt kunt inzetten voor een brede beeldvorming. | Sleutel 6 fungeerde als werknaam van LeesRadar.

Vraag de demo aan
resource-not-found

💻 Herbekijk de webinar

Heb je onze webinar gemist over hoe je de begrijpend-leesvaardigheid van je leerlingen kunt verbeteren? Geen zorgen, je kunt de sessie nu herbekijken!


Ontdek hoe LeesRadar jou kan helpen om een breder beeld te krijgen van de leesnoden van je leerlingen en de behoeften van je school.


Bekijk de replay ▸

Bestel LeesRadar

Zin om te starten met LeesRadar? Vraag de tool aan via het aanvraagformulier en wij nemen persoonlijk contact op.

resource-not-found

Het belang en de aanpak van LeesRadar

LeesRadar onder de loep

resource-not-found

Belang LeesRadar

Het is een feit: de leesvaardigheid en het leesplezier van Vlaamse leerlingen gaan achteruit. Maar het goede nieuws is dat LeesRadar jou kan helpen het tij te keren.

Ontdek het belang en het doel van LeesRadar.

resource-not-found

Aanpak project

LeesRadar is een wetenschappelijk onderbouwde tool. Sinds 2021 voert het CTO dit onderzoeks- en ontwikkelingsproject uit in samenwerking met Plantyn.

Ontdek meer over de aanpak van het project.

Veelgestelde vragen

Waarom is het nodig om begrijpend-leesontwikkeling beter op te volgen?

icon

Wanneer kunnen scholen aan de slag met LeesRadar?

icon

Kan LeesRadar de methode-gebonden toetsen van begrijpend lezen vervangen?

icon

Is De Taalkanjers een goede voorbereiding op LeesRadar?

icon

Neem een kijkje op de blog

Ben je benieuwd hoe het onderzoek van LeesRadar is verlopen?

Naar de blog