Home   Klantenservice   Basisonderwijs   Digitaal   LeesRadar   Een digitale tool

LeesRadar is een digitaal leerlingvolgsysteem. Is het belangrijk om aan digitale leescompetentie te werken in het lager onderwijs?

Digitaal lezen is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Leerlingen uit het lager onderwijs zullen steeds vaker met deze vorm van begrijpend (digitaal) lezen in aanraking komen. Online navigeren, betrouwbaarheid inschatten, bronnen combineren zijn sleutelcompetenties geworden in deze 21ste-eeuwse samenleving.

 

Om bovenstaande redenen evalueren we in LeesRadar ook vanaf L2 in welke mate leerlingen goed ‘digitaal’ kunnen lezen (bv. een chat, een webpagina, een speluitleg …). Alle overige toetsen zien er echter uit als toetsen op papier maar worden op een digitale manier afgenomen. In de onderbouw krijgen leerlingen daarbij ook steeds de mogelijkheid om de tekst op papier te lezen. We voeren daarnaast een uitgebreid onderzoek om na te gaan of het beschikken van de tekst op papier een verschil maakt voor de resultaten van de leerlingen.

 

LeesRadar heeft echter niet als doel om leerlingen meer digitaal te doen lezen op school. We zetten vooral in op het digitale aspect omdat het heel wat voordelen heeft voor de evaluatie van begrijpend lezen: minder papierverspilling, grotere motivatie bij leerlingen, meer mogelijkheden tot gevarieerde vraagstelling, directe registratie en verwerking van de resultaten, automatische doorverwijzing naar tips op maat… Echter blijft lezen op papier een belangrijke aanpak in de dagdagelijkse didactiek van begrijpend lezen!

 

Heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Bekijk de gerelateerde artikelen of neem via dit formulier contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.