DIDACTIEK - Hoe worden leerlingen voorbereid op hoger onderwijs?
Een heldere leerlijn vastleggen vinden we erg belangrijk, ook op vlak van leercompetenties. Door een doordachte benadering bereiden we leerlingen voor op verdere studies.
De stappen naar zelfstandigheid worden versneld gezet vanaf het 5de jaar.
- Leerlingen die met het leerwerkboek DO-DG werken, worden in de rubriek ‘En découvrant’ zo veel mogelijk gestimuleerd om zelf notities te nemen. Dat doen we door het bundelen van vragen en vervolgens schrijfruimte te voorzien.
- Bij de communicatieve opdrachten voorzien we telkens een checklist. In het leerwerkboek van DO-DG wordt dit alleen in de eerste 2 dossiers opgenomen; vanaf dossier 3 worden de leerlingen aangespoord om hier zelf over na te denken. De leerlingen vinden wel een checklist op Scoodle, voor wie nog ondersteuning nodig heeft. In het leerwerkboek DG-D/A voorzien we de checklist nog voor alle dossiers van het 5de jaar in het leerwerkboek. Dit zal afgebouwd worden in het 6de jaar.
- Verder zetten we in de leeroplossing DO-DG ook in op academische vaardigheden en woordenschat (bv. door te werken met langere en complexere teksten in het tijdschrift Cache-Cœur), door te werken met authentiek en rijk materiaal en met inhouden op niveau.
- Tot slot vinden leerlingen op Scoodle een chatbot, die hen stimuleert om te durven spreken in het Frans. In een veilige omgeving (eigen laptop en hoofdtelefoon) trainen de leerlingen hun spreekvaardigheid. Er kan gekozen worden uit de volgende vijf conversaties:
- Sollicitatiegesprek
- Gesprek met de klantendienst
- Gesprek op het politiekantoor (slachtoffer of getuige)
- Gesprek met de receptie van een hotel/hostel
- Opendeurdag – promotie voor studierichting