18 augustus 2022
Zo draagt je klasinrichting bij aan differentiatie
Dat niet al je leerlingen op dezelfde manier en in hetzelfde tempo de leerstof verwerken, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je dat een slimme klasinrichting de verschillen tussen je leerlingen kan ondersteunen? Zo draagt je klasinrichting bij aan differentiatie!
Creëer een prikkelarme omgeving
Sommige leerlingen kunnen zich moeilijk concentreren als er te veel prikkels zijn. Zorg daarom dat je klas geen warboel wordt en ruim regelmatig op. Denk ook goed na voor je iets aan de muur hangt: hebben ze hier wel iets aan? Houd daarnaast rekening met geluidsprikkels. Voorzie bijvoorbeeld een decibelmeter in de klas en maak duidelijk welk geluidsniveau ideaal is. En wist je dat het ook kan helpen om tennisballen onder de stoelpoten te plakken? Maak daarvoor gewoon een gat in de bovenkant van de ballen en schuif het uiteinde van elke poot erin. Zó handig om het geluid van die schrapende poten te dempen!
Reik (genoeg!) hulpmiddelen aan
Koptelefoons, rekenmachines, korte filmpjes die de theorie samenvatten … Vraag je leerlingen wat ze allemaal nodig hebben als ze oefeningen maken of lange teksten moeten doornemen. Zorg vervolgens dat die hulpmiddelen er zijn, en liefst in grote hoeveelheden: niet iedereen durft zomaar aan te geven waar ze nood aan hebben, dus misschien help je meer leerlingen dan je denkt. Leg alles in één duidelijke hoek van de klas: zo weten ze altijd waar ze het kunnen vinden en kan je zelf opvolgen wie naar welke tools grijpt.
Richt meerdere werkhoeken in
Structuur is belangrijk, maar verandering van spijs doet eten. Richt daarom meerdere hoekjes in die aansluiten bij verschillende werkvormen of behoeften. Zorg bijvoorbeeld dat leerlingen die daar nood aan hebben zich ergens kunnen terugtrekken als ze zich moeten concentreren. Achteraan in de klas kan je dan weer een lange tafel voorzien waar groepen kunnen samenwerken, of je kan een intieme hoek creëren voor gesprekken en verhalen. Tip: met schoolbanken op wieltjes kan je heel snel een nieuwe setting creëren.
Denk aan lucht en licht
Tot slot, niet te vergeten: genoeg gezonde lucht en natuurlijk licht! Beide zijn cruciaal als je wil dat je leerlingen zich goed kunnen focussen. Zet dus regelmatig een raam open en plaats stoelen en banken op plaatsen met de meeste lichtinval. Dat laatste brengt misschien wat gepuzzel met zich mee, maar je leerlingen hebben er veel baat bij! Of waarom niet eens buiten lesgeven, als het weer meezit?