1 maart 2023
Met deze 6 tips voelen Oekraïense nieuwkomers zich snel thuis in de klas 💙💛
Het voorbije jaar hebben heel wat Oekraïense kinderen hun plekje ingenomen op onze schoolbanken. Net als voor alle anderstalige nieuwkomers is het voor deze leerlingen, die vaak halsoverkop in ons land terechtkwamen, enorm belangrijk dat ze zich hier goed voelen. Lucas Hermans, lesgever bij Eureka Leuven, spreekt uit ervaring en formuleerde zes tips die je kunnen helpen om Oekraïense kinderen te bereiken en ze snel een warm thuisgevoel te geven in de klas. Ласкаво просимо! *
Tip 1: gebruik voorleessoftware
De eerste tip van Lucas: gebruik software die geschreven tekst omzet in gesproken woorden. Een tekst die wordt voorgelezen en die de leerling dus kan beluisteren helpt hem enorm om te begrijpen waar het over gaat. Door dit soort software aan te bieden geef je de leerling als het ware een extra assistent in de klas.
Tip 2: schakel vertaaltools in
Is een geschreven boodschap in het Nederlands te lastig? Geef dan de Oekraïense vertaling mee. Er zijn ontelbare online tools en programma’s te vinden die je getypte tekst kunnen omzetten in de moedertaal van de leerling. Deze tip werkt trouwens in twee richtingen: laat de anderstalige leerling iets typen in de eigen taal en kom eenvoudig te weten wat de Nederlandse vertaling is.
Tip 3: laat gesproken woord vertalen
Een vertaalfunctie kan ook bij gesproken woorden enorm handig zijn. Apps als Google Translate kun je gebruiken om iets te typen, maar je kan er ook met gesproken boodschappen terecht. Zo krijg je meteen de gewenste vertaling te zien — of zelfs te horen.
Tip 4: bijleren in de thuistaal
Anderstalige kinderen hebben de ruimte nodig om te studeren in hun eigen thuistaal. Geef ze de kans om bij te leren in de comfortzone van hun eigen taal. Dat kan voor de hele klas een waardevolle ervaring zijn: ga op YouTube op zoek naar Oekraïense video’s en bekijk ze in groep. Je kan hierbij heel makkelijk automatisch Nederlandse ondertitels voorzien.
Tip 5: visuele hulp van emojis
Emojis zijn een universele taal geworden: iedereen kent ze, iedereen begrijpt ze. Waarom zou je ze dan niet gebruiken? Heel wat emoties die moeilijk in een nieuwe taal uit te drukken zijn, kun je meteen duidelijk maken met de juiste emoji. 😉
Tip 6: spelen doet leren
Stimuleer kinderen om samen te spelen. Kinderen komen hier in een nieuw land terecht en krijgen bovenop de taalbarrière heel wat nieuwe gewoontes en cultuurverschillen te verwerken. De speelplaats is een belangrijke plek om die verschillen te ontdekken en te leren begrijpen. Samen spelen zal hen dan ook helpen om zich thuis te voelen.
Op zoek naar lesmateriaal in het Oekraïens? Download hier PDF-bestanden voor het basis- en secundair onderwijs. Op onze blog vind je trouwens nog meer info over taalleren aan anderstalige nieuwkomers.
* Welkom!
Deze tips zijn bedoeld om het welzijn van anderstalige nieuwkomers te verbeteren. Ze zorgen ervoor dat de Oekraïense leerlingen zich sneller thuis voelen in hun nieuwe school, wat het leren bevordert. Het spreekt voor zich dat de tips ook voor andere anderstalige nieuwkomers van toepassing zijn.