Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Hoe je als school kan inzetten op levenslang leren

25 november 2024

Hoe je als school kan inzetten op levenslang leren

resource-not-found

Door werkdruk schiet bijscholing er voor leraren vaak bij in. Scholen die hier bewust ruimte voor maken, plukken er de vruchten van.

"Het onderwijs verliest veel te veel getalenteerde mensen," zegt Haydée De Loof, hoofd van het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs. Leraren willen wel bijleren, maar de praktijk laat dat niet altijd toe.”

De voordelen zijn echter voor de hand liggend, stelt De Loof:

  • Er is het maatschappelijk voordeel:
    “België is een kenniseconomie, en dat willen we blijven," zegt De Loof. “Geprofessionaliseerde leraren komen de leerprestaties van de jeugd ten goede.”

  • En er is ook een individueel voordeel:
    “Door bij te leren, blijven leraren gemotiveerd. Jezelf blijven ontplooien houdt het werk boeiend waardoor je het ook langer volhoudt en je je carrière verlengt.”

Tijd en visie

Steeds meer directies maken tijd vrij voor bijscholing, maar volgens De Loof is er ook een duidelijke visie nodig als je het goed wil aanpakken.

Zo is het best mogelijk dat een jong lerarenkorps meer baat heeft bij ondersteuning op het vlak van klasmanagement dan met digitalisering. “Voor elke school kunnen de accenten anders liggen”, zegt De Loof. “Het is belangrijk om naar leraren te luisteren bij het uitstippelen van die visie.” Op die manier creëer je als directie een draagvlak en begrijpen leraren waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt.

Binnen die visie is maatwerk mogelijk. Dat maatwerk is grofweg op te delen in twee categorieën:

  • Bijleren in de diepte:
    “Vakleraren kunnen zich inhoudelijk bijscholen. Denk aan nieuwe uitdagingen binnen hun werkveld, zoals generatieve artificiële intelligentie in het vak Nederlands”, zegt De Loof.

  • Bijleren in de breedte:
    “Steeds meer mensen vinden het boeiend om eens over het muurtje te kijken”, zegt De Loof. “Neem geïntegreerde STEM-vakken waar kennis over wiskunde, fysica en chemie gecombineerd worden in een project. Op deze manier kom je als leraar in aanraking met vakken die je zelf nooit hebt gegeven.”

Ruim aanbod

Eens die visie bepaald is en er een duidelijk draagvlak is binnen het lerarenkorps, begint de zoektocht naar de ideale opleiding. “Het aanbod is erg groot”, zegt De Loof. “Dat is op zich goed, maar dat maakt het niet altijd makkelijk om het bos door de bomen te zien.” Zij raadt aan om de zoektocht te starten bij geloofwaardige spelers bijvoorbeeld via het Edupano-platform.

resource-not-found

Edupano brengt het nascholingsaanbod voor het onderwijs samen. Met Edupano vind je op één platform een uitgebreid aanbod aan opleidingen, perfect afgestemd op jouw functie en ontwikkeling. Ontdek het hier.

resource-not-found

Wie is Haydée De Loof?

Haydée De Loof leidt het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs aan de Karel de Grote Hogeschool. Haar onderzoekswerk richt zich op thema’s zoals authentiek leren en duurzame onderwijsloopbanen.