Home   Blijf op de hoogte via onze blog     3 tips voor een korte en originele nieuwjaarsbrief

28 november 2022

3 tips voor een korte en originele nieuwjaarsbrief

resource-not-found

‘t Is weer zover, we mogen nieuwjaarsbrieven schrijven in de klas! Ben je al volop op jacht naar een toffe tekst, die je leerlingen in hun mooiste handschrift mogen overpennen? Bespaar jezelf liever wat tijd en moeite en laat dit jaar je leerlingen al het werk doen. Want niks kan tippen aan een zelfgeschreven nieuwjaarsbrief! Met deze 3 tips help je hen op weg.

1. Hang je verhaal op aan een citaat

Hebben je leerlingen geen inspiratie? Laat ze dan op zoek gaan naar een inspirerende quote – of die nu uit de mond van een middeleeuwse filosoof, hun favoriete tekenfilmfiguur of hun eigenste oma komt. Welke waardevolle les trekken ze daaruit voor de toekomst? Even denken en hup, ze zijn vertrokken! En wie weet, misschien steekt de ontvanger van de brief daar ook nog wat van op?

2. Hoe persoonlijker, hoe beter

Voorgekauwde nieuwjaarsbrieven staan vaak bol van de clichés. Op zich niks mis mee (het is het gebaar dat telt, toch?), maar met een persoonlijke toets maken je leerlingen hun beste wensen toch net iets oprechter. En die toets hoeven ze niet ver te zoeken: met een leuke anekdote van het voorbije jaar of een mooi compliment komen ze al een heel eind.

3. Niet goed met woorden? Knutselen maar!

Moedig je leerlingen aan om hun talenten te benutten. Schrijven of babbelen ze niet zo graag? Misschien pakken ze dan beter uit met een ‘nieuwjaarsknutselwerkje’ in plaats van een brief. Een kleurrijke tekening of schilderij om het nieuwe jaar in te luiden, zal ook wel oh’s en ah’s opleveren bij meter of peter! Of laat ze extra aandacht besteden aan het versieren van de envelop: zelfs de saaiste nieuwjaarsbrief maakt indruk in een knappe verpakking.