Hoe kan ik eigen lesmateriaal toevoegen in mijn eigen lesopbouw?
Eigen lesmateriaal toevoegen
Met deze functie kan je als leerkracht eigen materiaal toevoegen aan je eigen lesopbouw in Scoodle. Op die manier bekijken je leerlingen jouw materiaal, samen met het bestaande (originele) materiaal wanneer ze het gekozen leerpad doorlopen of de oefeningen doorlopen.
Je kan verschillende types eigen materiaal toevoegen:
-een hyperlink naar een andere website (bv. Bookwidgets)
-een filmpje uit YouTube of Vimeo
-een document
Wil je een document toevoegen, dan deel je een link naar het document dat is opgeslagen in je Google Drive of OneDrive. Het materiaal dat je deelt moet dus eerst opgeslagen zijn in je Google Drive of OneDrive.
Op deze manier ben je zeker dat het document veilig bewaard is in je eigen omgeving, en blijft de werking van Scoodle ‘licht’ omdat er geen zware bestanden in geüpload zijn. Je blijft bovendien de eigenaar van je eigen materiaal.
Hoe ga je te werk?
Om je eigen bestanden te kunnen toevoegen, heb je eerst een eigen lesopbouw nodig. Je kan materiaal toevoegen wanneer je voor het eerst een eigen lesopbouw maakt, maar ook wanneer je al een bestaande eigen versie hebt gemaakt.
Dit doe je via de knop “Eigen lesmateriaal beheren”. Lees hier de instructies over de eigen lesopbouw.
Opgelet! Het is essentieel dat je de aangepaste lesopbouw aan je klassen koppelt. Sla deze stap zeker niet over en doe dit bij voorkeur bij de start van het schooljaar. Wanneer je taken plant, doe je dat ook in de aangepaste lesopbouw. Wanneer je dat in de originele lesopbouw doet terwijl je klas aan de aangepaste lesopbouw gekoppeld is, zullen je leerlingen de taken niet zien.
- Klik op “Zelf je les samenstellen".
- Navigeer in het venster waar je de inhoud aanpast naar de locatie waar je je materiaal wilt toevoegen. Momenteel kan dit enkel op het 'laagste' oefeningenniveau.
- Vul in het volgende scherm vul een titel en eventuele instructies in en kies je de gewenste locatie in functie van het type materiaal: Google Drive of OneDrive voor een document, of Link voor een andere website of video van YouTube of Vimeo.
Voor GoogleDrive of OneDrive zullen we de eerste keer je toestemming vragen:
Google Drive
- Log in op je Google account.
- Selecteer het bestand dat je wilt toevoegen en klik op “Bevestigen”. Als je meerdere bestanden tegelijk wilt toevoegen, houd je de "CTRL" -toets ingedrukt en selecteer je alle bestanden die je wil toevoegen (er is geen maximum). Deze bestanden eindigen als ingesloten bestanden op dezelfde pagina.
Je ziet het materiaal nu staan in je eigen lesopbouw.
Klik op "Volgende"
- Geef je lesopbouw een naam.
Klik op "Volgende"
- Koppel je klas aan je lesopbouw.
Klik op "Volgende"
- Klik op "Publiceren" om je lesopbouw te publiceren.
One Drive
Om toegang te krijgen tot OneDrive via Scoodle, moet je IT-afdeling bepaalde toegangsregels instellen. Je krijgt er een melding van als de toegang beperkt is. Zie je geen melding, dan kom je meteen in je OneDrive terecht.
Neem contact op met de IT-afdeling van je school en vraag hen om toestemming te geven aan “Infinitas Learning”, een goedgekeurde applicatie van Microsoft. Van zodra dit gebeurd is, kan je verder.
Zoek het juiste bestand en selecteer het.
Opgelet! Je ontvangt een melding als je een bestand selecteert dat niet door Microsoft is gemaakt, zoals afbeeldingen, video- en audiobestanden: "Om technische redenen kunnen alleen Microsoft Office-bestanden worden ingesloten". Tip: zet een niet-Microsoftbestand om naar pdf, dan kan je het wel opladen.
Je ziet het eigen materiaal nu staan in je lesopbouw.
Als je op “Publiceren” klikt, ben je klaar. Je kan de lesopbouw nog verder bewerken op een ander moment.
Een andere manier om je eigen materiaal te koppelen, is via de oefeningsweergave. Dit is enkel mogelijk als je eigen versie al bestaat.
Kies een van de leerinhouden uit de linkerkolom, klik op de gele knop "Start" en schakel bovenaan de knop "Sectie beheren" in. Ga verder zoals eerder beschreven, via de knop “Materiaal toevoegen”.