8 november 2023
Hoe leer je je leerlingen plannen?
Leren plannen helpt je leerlingen om prioriteiten te stellen en het overzicht te bewaren van alles wat er op hun lijstje staat. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Zo geef je ze als leerkracht een duwtje in de rug!
Taken opsplitsen
Onderschat je leerlingen niet: met een béétje hulp kunnen ze heus wel een eigen planning opstellen. De uitdaging zit er vooral in om zich daar ook aan te houden. Als leerkracht kan je hen op weg helpen door structuur aan te brengen in je lessen en opdrachten. Moeten ze aan de slag met een groepswerk of opstel? Overweeg dan om de opdracht op te delen in verschillende onderdelen. Door taken op te splitsen in verschillende haalbare deadlines, leer je ze om er tijdig en stap voor stap aan te beginnen.
Samen een planning maken
Je kan ook samen met je leerlingen een voorbeeldplanning maken in de les. Die kan beknopt of uitgebreid zijn, afhankelijk van de leeftijd van je leerlingen:
-
Jonge leerlingen: voor jongere kinderen is een gedragsplan een goede introductie tot ‘leren plannen’. Zo’n gedragsplan helpt je leerlingen om van taken maken en studeren een gewoonte te maken. Het koppelt huiswerk aan een specifieke trigger, bijvoorbeeld een tijdstip of moment in de dag. Een gedragsplan kan zijn: “Elke maandag na het avondeten studeer ik 30 minuten Franse woordenschat.”
-
Oudere leerlingen: eens kinderen wat ouder zijn, kan je ze leren om zelf een weekplanning op te stellen die rekening houdt met hobby’s en momenten waarop ze andere verplichtingen hebben. Het kan een goede oefening zijn om dit samen in de les te doen voor een toetsen- of examenperiode die eraan komt.
Tip: stimuleer je leerlingen om na te denken wat er voor hen het best werkt. Vinden ze het moeilijk om aan hun huiswerk te beginnen? Dan kan het handig zijn om te starten met een makkelijke opdracht. Anderen doen beter het omgekeerde. Hoe zit dat bij jouw leerlingen? Voer voor een boeiend klasgesprek!